Vi har i løbet af denne sommer fået lavet en undersøgelse af flagermusene og deres aktivitet i Bispebjerg skolehave i samarbejde med biolog Inger Kærgaard fra Flagermusenes By.
Vi har, ved hjælp af en flagermusdetektor, fået kortlagt et øjebliksbillede af flagermusenes aktivitet i skolehaven. Og vi er heldige. Sandsynligvis fordi vi er en oase af gammelt krat, buske og gamle træer, hvor døde grene, kvas og visne blade får lov til at blive liggende. Her er plads til rod, insekter og hengemte hjørner, hvor hverken børn eller voksne kan trænge ind pga. tætte brombærkrat og sammenvoksede hasselbuske. Vi har ellers masser af plads til byens børn, der kommer valfartende i et stort antal i vores populære sommerskolehaver og vinteraktiviteter, til skolehavedyrkning i fritiden og som led i deres hverdage i byens børnehaver og vuggestuer.
Alle tramper de rundt og begraver deres buttede fingre i den fede jord, klatrer i havens træer og leger med nedfaldne grene, som for en stund forvandler sig til både sværd og troldmandsstave. Der er lutter liv og begejstring. Og på et tidspunkt går de hjem. Og så sænker roen sig over den 30 tusind kvadratmeter gamle have på Bispebjerg og dyrene kan igen få fred. Og de kan komme frit frem og finde deres føde og hengemte nødder og måske finder de endda hinanden og laver nye medlemmer til skolehavens medlemstal.
Vi ved det ikke, for vi er der ikke. Vi er også gået hjem. Men i sommers havde vi en spion oppe i træ-toppene. En flagermusdetektor – og den har været så venlig at optage i alt 34279 filer med og uden flagermus i skolehaven. Og til vores store begejstring har den fundet i hvert fald seks arter af flagermus der besøger skolehaven.
Det er:
- Dværgflagermus
- Troldflagermus
- Brunflagermus
- Skimmelflagermus
- Sydflagermus
- Vandflagermus
De har alle deres natlige gang i skolehaverne. Alle de levende væsener, som man sjældent ser!
De er der heldigvis, og de nyder godt af den gamle skolehave. Det er vi glade for. Flagermus er unikke, og man kan betragte dem som en form for indikator for naturens tilstand. Flagermus lever nemlig hovedsageligt af insekter, og insekter er der kun mange af, hvis der også er diversitet i planterne. Og optagelserne fortæller os, at der er nok insekter til et stort og bredt flagermus-samfund midt i byen.
Du kan læse mere om vores fund i den her lille rapport fra undersøgelsen: Flagermus undersøgelse i skolehaven.pdf